Bloggnorge.com // næring
Start blogg

næring

Just another Bloggnorge – Gratis blogg site

Rapport av elevforsøk

Kategori: Uncategorized | 0 kommentarer » - Skrevet mandag 5. mars , 2018 kl. 10:51

BLOGGINNLEGG (rapport)

Hei. Forrige uke hadde vi et forsøk der vi testet matvarer i en fehlings test. Matvarene vi testet var honning og bixit kjeks. Vi valgte dette forsøket for å finne ut om det var laktose, glukose og maltose. Vi ville vite om det var noe form for sukkertyper i begge matvarene, og vi sjekket da utslaget med dette forsøket. Honning er laget av bier. Biene samler nektar og pollen fra blomstene. Og det er nektaren som blir til honning. Det blir til honning ved at biene tilsette enzymer og redusere vanninnholdet før det blir til honning. Bixit kjeks er en havrekjeks med masse proteiner.

Hypotesen vår var at det ville bli positivt utslag på honningen. Det vil si at vi trodde det ville være monosakkaridet glukose, eller disakkaridene laktose eller maltose) i honningen, men kanskje at det var andre tilsetningsstoffer i kjeksen siden det var en sunn variant. Vi trodde honning kom til å ha et positivt utslag fordi det er veldig søtt. Men vi trodde at kjeksen ikke ville ha et utslag av disse sukkertypene fordi den ikke er like søt i smaken.

 

KARBOHYDRATER: Karbohydrater er en samlebetegnelse på energigivende næringsstoffer. Karbohydrater inneholder karbon, hydrogen og oksygen. Karbohydrater finnes i mange ulike former, men de viktigste for oss, er de vi får gjennom mat, som for eksempel glukose (druesukker), fruktose (fruktsukker) og galaktose (melkesukker). Karbohydratene som inntas via kosten brytes ned og omdannes til glukose. Det tas opp i blodet, og den sirkulerende mengden glukose i blodet vårt er det vi kaller blodsukker (http://www.treningsforum.no/php/art.php?id=2470)

Vi skiller mellom raske og trege karbohydrater. Forskjellen er at de raske karbohydratene gir deg raskt energi, men kroppen holder ikke lenge på den. Dette egner seg altså rett etter trening, og kan inntas for eksempel ved kjeks, pasta eller hvit ris. Trege karbohydrater er dermed det motsatte. De gir deg en metthetsfølelse som varer i en lengre periode, og energien kommer jevnt inn i kroppen. Dette er spesielt smart å innta før trening for å unngå sult under økten. Dette finnes i f esk grove kornprodukter og fullkornspasta.

PROTEINER: Proteiner er sammensatt av kjeder bestående av aminosyrer. Man får tilført aminosyrer i kroppen gjennom å spise matvarer bestående av proteiner. Det finnes 20 forskjellige aminosyrer, og det en aminosyre består av, er gruppen NH3, samt en karboksylsyregruppe som kalles COO-, og et molekyl som kalles R-gruppen.

Resultat:
Før vi tilsatte benedictsløsning hadde honningen en veldig lys gul farge. Kjeksen hadde en grumsete og lys brunfarge. Etter vi tilsatte løsningen og hadde hatt den i vannbad i noen minutter fikk honningen en grumsete gulfarge, nesten brun. Altså honningen hadde fått en tydelig fargeendring. Kjeksen fikk en mørkere brunfarge etter at vi hadde tilsatt løsningen og etter vannbad. Kjeksen fikk også en fargeendring. Dette betyr at vi har påvist et næringsstoff fordi vi fikk et positivt utslag på testen.

dette er før vi blandet noe med benedictsløsning. dette er altså blandet da med Kjeks med vann og honning og vann.

Honningen fikk en fargeendring og det var som vi trodde. Det er altså glukose i honningen, men vi syntes kjeksen overasket en del. I hypotesen skrev vi at vi trodde at kjeksen kunne ha hatt tilsetningsstoffer siden at vi valgte en sunn kjeks. Vi valgte ikke å se på næringsinnholdet før vi gjorde forsøket slik at vi kunne finne det ut selv. Men vi tenkte kjeksen var en sunn variant. Men kjeksen fikk et utslag og det vil si at det inneholder glukose. Så hypotesen med honningen stemte, men ikke kjeksen.

 

Demonstrasjon av næring 

Vi fikk en demonstrasjon på hvordan vi skulle gjøre dette prosjektet. Altså, læreren gjorde forsøket med rene løsninger. Dette gjorde vi pga: si hvis vi hadde gjort prosjektet uten at vi ha testet det med rene blandinger først. AT vi bare hadde startet prosjektet med honningen eller kjeksen, da ville vi ikke vite om det utslaget ville ha vært riktig eller ikke. Man kunne da ikke ha sett om vi hadde gjort riktig på testene. Derfor kaller vi det at vi kontrollerte variablene. Nettopp for å sjekke om vi hadde gjort det riktig.

 

Konklusjon: 

Vi gjennomførte altså fehlings testen og hadde hypotese med at honningen ville ha utslag men ikke kjeksen. Vi måtte også skjønne hva karbohydrater og protein var. Karbohydrater er en samlebetegnelse på energigivende næringsstoffer. Karbohydrater inneholder karbon, hydrogen og oksygen. Man deler karbohydrater inn i raske og trege karbohydrater. Proteiner er sammensatt av kjeder bestående av aminosyrer. Man får tilført aminosyrer i kroppen gjennom å spise matvarer bestående av proteiner. Resultatet var at honningen hadde et utslag, men det hadde kjesken også. Det overasket oss litt. Vi fikk også en demonstrasjon av hvordan vil skal gjøre forsøket.

Før- og etter bilder

KILDER:

https://www.honning.no/bikubens-hemmeligheter

http://www.treningsforum.no/php/art.php?id=2470

Zenit Naturfag bok

Annonser

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.